TRANSIENTBESKYTTELSE

Lynbeskyttelse af LED bør vurderes grundigt

Mange kommuner overvejer at beskytte deres LED-gadelys mod spændingsudsving i forsyningsnettet. 

Men beskyttelse af alle lamper er ikke nødvendigvis det rigtige valg.

Fuld eller delvis beskyttelse?

I 2014 ødelagde et kraftigt tordenvejr på to timer over 500 LED-armaturer i Esbjerg Kommune. Det har naturligt nok fået mange andre kommuner til at overveje at udstyre deres LED-gadelamper med transientbeskyttelse. 

Ser man på totaløkonomien, er det dog ikke sikkert, at beskyttelse af alle lamper er det bedste valg. 

"Transientbeskyttelse af en LED-gadelampe koster mellem 500 og 1.000 kr. pr. enhed. Vi står vi for drift og vedligehold af adskillige gadelamper, og vi monterer skam gerne transientbeskyttelse for millioner kroner. Vi mener bare ikke, det er den bedste måde at bruge så mange penge på", siger Jesper Ravnsbjerg Hansen, Business Manager, SEAS-NVE.

Vores anbefaling: Lav en cost-benefit vurdering

Det er en god idé at vurdere, hvor belysningen er vigtigst, f.eks. i bymidter, ved skoler, farlige kryds og langs stærkt trafikerede veje. Her kan man udstyre gadelamperne med transientbeskyttelse, men undlade at gøre det andre steder.

Jesper Ravnsbjerg Hansen uddyber:

Vores anbefaling er at overveje behovet grundigt. Transientbeskyttelse kan give ikke fuld beskyttelse. Bliver spændingen høj nok, opstår problemet alligevel. I en samlet vurdering af risiko og totaløkonomi, kan nogle af pengene være bedre brugt på energi- og driftsbesparelser.

Har du spørgsmål til transientbeskyttelse, er vi klar til dialog.

MERE INFORMATION

Tag en snak med os

Ole Brochstedt Jakobsen

Ole Brochstedt Jakobsen

Contract & Relationship Manager

40 11 74 53

Kontakt på mail