CASE: TORVET I KØGE

Specialarmatur fusionerer nyt og gammelt

Der skulle et specialdesignet armatur til, før Køge Kommune fik den helt rigtige belysning på byens store torv og de smukke, gamle facader omkring det. 

Armaturet har et moderne udtryk men også tydelige referencer til det forrige.

Historisk torv med særlige lysbehov

I over 700 år har Torvet i Køge dannet centrum for byens handels- og kulturliv. Den usædvanligt store plads omkranses af fine, bevaringsværdige bygninger, og er samtidig en vigtig færdselsåre for både gående, cyklister og biler. Det skaber kompleks og ofte tæt trafik, som kræver god belysning.

Mange krav til nyt armatur

Siden midten af 1990'erne er Torvet blevet oplyst med kuglearmaturer, der både sender blødt diffuseret lys op på de smukke, gamle facader og klart lys ned på fortove, gangstier og kørselsarealer. Det er en løsning, der klæder det store byrum særdeles godt. Men armaturet er ikke længere i produktion, og glaskuglerne går let i stykker. F.eks hvis de påkøres af lastbiler. Derfor har Køge Kommune gennem flere år ledt efter et egnet alternativ.

Billede af Torvet før moderniseringen af belysningen i 2020:

 

Standardarmaturer opfyldte ikke behovet

I samarbejde med SEAS-NVE Udelys, der står for drift og vedligehold, fik kommunen og Teknik- og Ejendomsudvalget testet over ti forskellige standardarmaturer. Resultaterne var dog de samme: Alle armaturerne sendte udelukkende deres lys nedad, og det skabte en tydelig skæringslinje på facaderne i stedet for at oplyse dem. Nogle af armaturerne havde også problemer med blænding.

Erik Swiatek, formand for Køge Kommunes Teknik- og Ejendomsudvalg, fortæller:

Vores holdning var, at opgaven også kaldte på politisk bevågenhed, fordi Torvet er meget vigtigt for Køge. Fra udvalgets side involverede vi os derfor direkte i testen af de forskellige armaturer og sikrede de nødvendige midler til at finde det absolut bedste. Desuden skulle vi jo alligevel stå på mål for slutresultatet – så hvorfor ikke spille aktivt med i kampen?

Hvad med et specialdesign?

Efter de mange testopstillinger blev der på SEAS-NVE's opfordring indledt dialog med lysdesigner Morten Lyhne, som straks tog udfordringen op. Samarbejdet blev undervejs styret af SEAS-NVE, og det førte til en LED-baseret prototype på et kuglearmatur i robust polycarbonat, der både i sin form og lysfordeling viste sig at være en værdig arvtager.

Morten Lyhne, lysdesigner hos LyhneDesign, forklarer:

Det nye armatur har klare referencer til det gamle i kraft af sin kugleform, men det har også et mere moderne udtryk, som tilfører Torvet noget nyt. Den kombination er vi ret stolte af. Lysteknisk set var opgaven også meget interessant. Normalt må armaturer ikke lyse over horisonthøjde, men her fik vi på grund af de særlige omstændigheder lov til at gå helt nye veje.

 

Dansk produktion til standardpris

En testopstilling med LyhneDesigns prototype var en klar succes. Som prikken over i'et blev det af æstetiske årsager besluttet at gøre det nye armatur 5 % større. Danske underleverandører stod for produktionen, og i løbet af nogle måneder leverede de 50 armaturer til samme pris som standardarmaturer.

Daniel Fogh, Contract & Relationship Manager i SEAS-NVE Udelys, fortæller:

Processen er et godt eksempel på, at specialdesign kan være den klart bedste løsning. Med de rigtige folk rundt om bordet behøver det hverken at tage meget længere tid eller at være meget dyrere.

Master i to højder sikrer godt lys til alle

Langs Torvets yderkanter er de nye armaturer monteret på solide 4,5 meter høje master, så det nedadrettede lys rækker ud over kørearealerne. Det er samtidig en velegnet højde til belysning af facaderne. Siden gammel tid har Torvet også haft to diagonalt krydsende gangstier. Langs disse er mastehøjden 3,5 meter.

Smukke mønstre på fortovene

Foruden den helt rette belysning af både facader og trafik har det nye armatur også en anden sidegevinst. På grund af et gitter, der sidder rundt om lyskilden, kaster de varierende mønstre ned på Torvets gangstier, som bidrager til pladsens unikke stemning.

De vigtigste egenskaber ved det nye specialarmatur:

  • Vellykket fusion af et klassisk og moderne udtryk
  • Samme form som det gamle kuglearmatur
  • Blødt, diffuseret lys på de smukke gamle facader langs Torvets kant
  • Funktionelt nedadrettet, blændfrit lys på fortove, gangstier og kørselsarealer
  • Ekstremt stærk skal af polycarbonat, der ikke splintrer ved påkørsel
  • Energiforbruget er reduceret til 1/3
  • Langt flere justeringsmuligheder
  • Ensartet farvetemperatur på hele Torvet

Bent Kirkegaard, fhv. chefkonsulent i Køge Kommune, fortæller om samarbejdet:

Arbejdet med den nye belysning stod på i en del år, men det var umagen værd. Jeg bor selv i Køge og kommer tit på Torvet. Så jeg vidste udmærket, hvor vigtigt det var, at vi løftede arven fra det gamle armatur – uden at gå på kompromis og uden at vi bare kopierede det. Vejen frem var at eksperimentere med et nyt, originalt specialdesign. Det synes jeg, at vi sammen med SEAS-NVE og LyhneDesign har haft stor succes med.

MERE INFORMATION

Tag en snak med os

Daniel Fogh

Daniel Fogh

Contract & Relationship Manager

21 44 25 22

Kontakt på mail